ZÖLDKÁRTYÁVAL AZ USA-BA

DV program, azaz a Zöldkártya lottó

2015/03/26. - írta: FantomUS

A bejegyzés a Green Card Lottery programról fog szólni, belefűzve az általam tapasztalt, olvasott gyakorlati dolgokat. (Diversity Visa Program)

A program

50.000 ember lehetőséget kap, hogy bevándoroljon az USA-ba minimális feltételekkel. A lottóra való jelentkezés teljesen ingyenes a következő weboldalon https://www.dvlottery.state.gov/, Minden év októberben lehet jelentkezni, az eredményeket pedig a következő év májusában lehet megnézni. ~100.000 embert húznak ki évente, de nem mindenki felel meg a követelményeknek, illetve kizárásra kerülhetnek, ha nem pontos adatokat adtak meg. Világszerte 10-15 millió ember jelentkezik, Magyarországról, az adatokat böngészve 9-10 ezer ember regisztrál, és 200-300 kerül kiválasztásra, ebből 100-120 igényel/igényelhet vízumot családostul, elég jó arány....  :-)

Jelentkezés feltételei

  • 18. életév betöltése a jelentkezéskor
  • érettségi (lehet jelentkezni ha nincs, de interjuig meg kell szerezni), vagy ha nincs, két év leigazolt gyakorlat 5 éven belül, az amerikai képzési jegyzékbe szereplő szakmák közül http://www.onetonline.org/, a szakmád Job Zone 4 vagy 5 besorolásúnak kell lennie, és a Specific Vocational Preparation range (SVP) legalább 7.0 vagy nagyobb.
  • országod szerepeljen a DV programba, ahonnan az előző 5 évben több mint 50.000 bevándorló vízumot adtak ki, más kategóriákat is figyelembe véve, abból az országból nem lehet jelentkezni, születési ország számít, vagy a házastársad születési országa is jó lehet
  • megfelelő fotó készítése
  • https://travel.state.gov/content/dam/visas/Diversity-Visa/DV-Instructions-Translations/DV-2018-Instructions-Translations/DV-2018%20Instructions%20English.pdf itt megtalálható minden angolul pontosan, ami a jelentkezéshez kell, adatok, fénykép követelmények (sima ingyenes képszerkesztővel csináltam)
  • Nagyon fontos, hogy a sikeres regisztrációt követően, az egyedi kódot több helyre elmentsük/felírjuk, ez kell a májusi ellenőrzéshez, illetve a további ügyintézéshez is.
  • házastárs/élettárs is beadhatja, tehát 2* akkora az esély a nyerésre. 

 

Case Number (CN)

Kétszer annyi ember kerül kisorsolásra, mint amennyi vízum van, de automatikusan megkapja a kisorsolt házastársa, és a 21 éven aluli gyerekei (ha kéred). Amennyiben kiválasztásra kerül valaki a Case Number-nek (CN) lesz jelentősége, azaz egy ügyszámot kap mindenki, én a DV2015-ös programról tudok nyilatkozni, az előző években ennek nagy jelentősége volt, manapság csak azt kell nézni, hogy beleférjünk a végébe, tehát előbb fogynak el a vízumok, mint amennyit sorsoltak. 

Az ügyintézés az aktuális évre októbertől következő év szeptemberéig tart, Európában kb. az elmúlt években 41.000-45.000 -ig mentek el CN számok tekintetében növekvő sorrendben, minden hónapban a következő oldalon lehet ellenőrizni, mennyivel nő az intézendő ügyek száma http://travel.state.gov/content/visas/english/law-and-policy/bulletin.html, tehát EU45.000-EU50.000 körüli sorszámmal, valószínű nem lehet idén vízumot kapni, de biztos majd nyár végén lesz a dolog.

A CN számoknak ott volt jelentősége régen, hogy nagyjából az előző évi adatok alapján ki tudtad következtetni, hogy mikor lehet az interjúd, és ez ugye az egész kivándorlási "időbeosztásod" is befolyásolja, mert az interjú után max. 6 hónapod van a belépésre.

Az én számom EU6XXX, tehát nagyon alacsony sorszámot kaptunk, októberben lett volna az interjúnk (a Visa Bulletin 8000 ig ment októberbe), de nem kaptunk értesítést....egészen november végéig, januári interjúra. Azért szenteltem ennek ennyit, mert itt van nagy változás, május 19-től lehetett kitölteni a nyerteseknek a DS-260 formot, mi június 13-án tettük ezt meg, és emiatt 4 hónap csúszásba került az ügyünk, de ez nem egyedi eset, az egész világon így zajlik. Nem tudom, hogy lesz-e változás a DV2016 programba, de azt tudom javasolni, hogy mindenki a lehető leghamarabb töltse ki a DS-260 formot, akit majd kihúznak.

 

Az elmult evek tapasztalatai alapjan azt lehet mondani, hogy a KCC-nek kb. 4 honapot vesz igenybe az ugyintezes, a DS-260-as form veglegesitese utan. Ennek jelentosege, az alacsony sorszamoknal lehet, akiket elso korben, oktoberben hivnak be interjura, naluk csuszhat kicsit az idopont, ha nem rogton majusban toltik a formot. 2015-2016-ban is elegge alulsorsoltak, azaz keves embert valsztanak ki, tehat nyarra mindenki current lett, azaz akit kisorsoltak mindenkinek jutott (azaz megkapta a lehetoseget, hogy szerezzen)) vizum.

Ha kihúztak

1. Case Numberrel kb. megállapítható, hogy mikorra várható az interjú a Visa Bulletin előző éves adatai alapján

2. DS-260 form kitöltése. Mi a jelentkezéskor nem voltunk házasok, május elején jelentkeztünk be az önkormányzatnál (30 napos átfutási ideje van), és megkérdeztük a konzulátust, hogy kitöltsem e előre, és adjam hozzá majd a házasság után a feleségem, vagy majd házasság után együtt jelentkezzünk be. Azt mondták, hogy a második verzió jobb nekik, pár hét késés nem okoz csúszást az ügyünk feldolgozásában (ezt ők se látták előre szerintem, hogy mégis számított....) így néz ki a form http://travel.state.gov/content/dam/visas/DS-260%20Exemplar.pdf , USA cím megadása lehet probléma, ha nincs kint ismerős, rokon, valamit meg kell adni, de ezen lehet változtatni az interjún, és utána a határátlépésnél is. (igazából azt kell megadni, hogy hova postázzák a doksikat)

3. Interjúra: minden jó magyar nyelven, természetesen, ha MO.-n interjúzol, nem kell hivatalos fordítás:

  • érettségi, vagy a 2 év szakmai gyakorlatot igazoló doksik, csak a kiválasztottnak kell +1db másolat
  • a második értesítő levél, amin az időpont is rajta van, nyomtatva
  • DS-260 Confirmation Page mindenkinek nyomtatva
  • Eredeti születési anyakönyvi kivonat mindenkinek + 1-1 másolat
  • Eredeti házassági anyakönyvi kivonat + 1 másolat
  • Hatósági erkölcsi bizonyítvány eredetibe minden 16 év+ veled tartónak (az igénylőlap 4. pontjába azt kell beírni, hogy USA bevándorló vízum céljából, magán a kiadott bizonyítványon semmi ilyen nem fog szerepelni)
  • útlevelek
  • 2 db amerikai követelménynek megfelelő igazolványkép (érdemes 6 db csináltatni, mert az orvosira is kell 4 db)
  • orvosi papírok, lezárt borítékban (követség által megadott 3 orvoshoz lehet menni hármunknak kb. 80eHUF volt oltásokkal stb.+ 4 db igazolványkép US követelmények szerint, ezt az interjú előtt 2-3 héttel érdemes intézni)
  • $330 vízumdíj fejenként
  • Ami minket nem érintett, de kellhet: válási papírok, katonai szolgálatot igazoló doksik, büntetett előélet esetén, azzal kapcsolatos dolgok.
  • Utolsó, de legfontosabb, be kell bizonyítanod, hogy nem leszel az USA terhére, tehát fent tudod tartani magad az elejétől akár munka nélkül is pár hónapig. Ezt 3 módon teheted meg, egy is eleg, de minél több van meg ezekből annál jobb:

- állásajánlat: általában USA közjegyzővel hitelsített, bérnek szerepelni kell rajta, nem fogadjál el egyébként

- szponzor: I-134 form-ot kitöltve elküldi, általában kérik az előző évi amerikai adóbevallását is

- pénz: 1.főre ~$11.000, 2 főre ~$15.000 3 főre ~$21.000 stb. aktualis bankszámla kivonatot fogadnak el, bank által hitelesítve, nem kőbe vésett számok ezek, hallottam olyat, akit jóval kevesebbel beengedtek stb.... ingatlant, autót NEM fogadnak el, az indok, hogy nem biztos, hogy a következő 6 hónapba el tudod adni, és van is benne igazság.....

 

Interjú

Ez volt a legkönnyebb része, fel kell készülni, és ha megfelelsz a követelményeknek, nem lehet probléma. Magyarul is lehet interjúzni, nem feltétel a nyelvtudás, tőlünk kérdezte a konzul, hogy hívjon-e egy ügyintézőt, aki fordít, de ha valaki arra a 8-10 egyszerű kérdésre nem tud felelni angolul, annak nem igazán ajánlom, hogy nekivágjon.A kérdések nagyjából a következők voltak, Hova megyünk? Mit szeretnénk csinálni? Mit csinálunk most? Mióta vagyunk együtt? Ehhez egy kis kiegészítés: aki a kiválasztás után házasodik, az készüljön azzal, hogy valószínű kérdezősködni fognak, hogy nem csak a Zöldkártya miatt házasodott valakivel hipp-hopp. Nekünk ez nem volt kérdés, közös gyerek, lakás stb.

A $330 vízumdíj nem visszatérítendő, tehát sikertelen interjú esetén nem adják vissza, de sok-sok történetet olvasva, kevés embert utasítanak el, illetve az adatokat nézegetve Magyarországról nem sokan jelentkeznek, ezért elég jó eséllyel indulunk, segítőkészek voltak írásban, és személyesen is a követségen.

Sikeres interjú esetén, 6 hónapon belül ki kell menned. Új infó: márciustól az orvosit 6 hónapra adják. Ez csökkenti a kiutazás határidejét, pl.: ha január 15-én volt az interjúd, akkor a vízummal július 15-ig be kellene lépned az USA-ba, de ha az orvosid január 2-án  volt, akkor július 2.-ig kell utaznod, tehát az orvosi napjától ketyeg a 6 hónap. Amennyiben valaki nem tud kimenni 6 hónapon belül, van lehetőség hosszabbításra, ha jól tudom + 6 hónapot simán lehet kérni, de még utána is, speciális esetekben életben lehet tartani a vízumot.

Hasznos oldalak a felkészüléshez:

 

Biztos sok minden kimaradt, fogom bővíteni ezt a posztot, illetve ha valamit nem jól/pontosan írtam természetesen változtatok, de ez tartalmazza a saját tapasztalataimat is. Mindenkit buzdítok, hogy jelentkezzen, mert ez az egyik legegyszerűbb/legsimább kijutási mód. Minden évben felvetődik a program eltörlése, hasznaljatok ki, amig lehet!  :)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://timitomiusa.blog.hu/api/trackback/id/tr197305780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HeidiH 2015.09.17. 21:34:20

Szia!
Ha jól értem, ha extrém szerencsés vagyok(mint te) és alacsony sorszámmal húznak ki, hamar kapok időpontot interjúra, az kb októberben lehetséges leghamarabb? És ha akkor minden rendben, akkor elvileg 1-2 héten belül már utazhatok is?:)

FantomUS 2015.09.20. 03:54:32

Szia!
Pontosan, aznap mehetsz, ahogy vissza kapod az utleveled a vizummal.

Purell 2016.01.09. 08:36:52

Szia, létezik olyan, hogy az anyakönyvi kivonatok hiteles fordítása mellé még a Külügyminisztérium egy felülhitelesítést tesz? Azt mondták a fordító irodában, hogy apostille országoknál ez kötelező. Nekem egy kicsit fura, hogy mi köze van a magyar Külügynek az én zöld kártyámhoz!

FantomUS 2016.01.21. 23:34:01

Szia, nem tudom pontosan mi a kerdes, ha Mo.-n interjuzol, magyar allampolgarkent, akkor nem kell leforditani eleve semmit......, ha kulfoldon, akkor lehetseges hogy kell a hitelesites a kulugytol, ez orszagonkent valtozhat.....

Adrienn Dombai 2016.09.12. 10:18:48

Szia!Szeretném kérni a segítségedet!Az idei jelentkezésről(2016 október) nem találok semmi érdemleges magyar oldalt.Legyek türelemmel október 1-ig vagy?

Szabadi Zoltán 2018.05.23. 16:02:22

Szia, Nagyon jó volt végig olvasni a blogodat. Kaphatnék egy email elérhetőséget, ha nem vagyok tolakodó. Megkpatuk mi is a lehetőséget. Vízum már az útlevélben. Zöldkártyát aktiválnunk kell :) Lenne pár technikai kérdésem, amit ha időd enged nagyon örülnék segítenél. Köszönöm. Üdv Zoli

FantomUS 2018.05.31. 00:48:43

@Szabadi Zoltán: hali, persze btft kukac freemail.hu
süti beállítások módosítása